Skader efter psykisk vold

Hvis man,i en kortere eller længere periode, har levet i et psykisk voldeligt forhold, er det helt naturligt, hvis man, som resultat af dette, udvikler stress, angst, depression eller posttraumatisk stresssyndrom, også kaldet PTSD. I denne artikel ønsker vi at sætte fokus på de skader, som kvinder kan opleve efter psykisk vold og ligeledes gøre alle klogere på, hvilke skader dette medfører, samt hvor lang tid det kan tage at komme sig oven på psykisk vold i et parforhold. 

Vi er her for dig

Ellestedet er et kvindekrisecenter, der hjælper kvinder og deres eventuelle børn med at bryde voldsspiralen en gang for alle. Vi har i vores arbejde fokus på konkret behandling af både kvinder og børn. Og så ønsker vi ligeledes at bidrage med viden og oplysning om de mange voldstyper for at styrke den vidensbank, der skal hjælpe andre kvinder med at spotte tegn på psykisk vold, før det bliver en ond cirkel, der ikke kan eller i hvert fald synes uoverskuelig at bryde med.

Hvis du har brug for hjælp, er vi tilgængelige døgnet rundt, alle ugens dage. Du skal blot ringe til os på 51 15 65 66. Her vil en fagperson tage imod dit opkald og sikre dig den rette vej videre i forløbet, hvad end det er et ophold hos os eller et godt råd til at træffe det rigtige valg for dig i din situation.

Hvad gør psykisk vold ved en, når det burde være overstået? 

Det er individuelt fra kvinde til kvinde, hvad psykisk vold gør ved dem, da det afhænger af den psykiske volds barskhed og kroniske karakter. Fælles for dem alle er dog, at alt forskning peger på, at psykisk partnervold kan være langt mere skadeligt end alle de andre former for vold. Det er den voldstype, der ofte forfølger kvinden, selv efter hun har brudt med sin voldelige partner. 

En af grundene til at særligt psykisk partnervold kan bære så store konsekvenser er, at det sker i en relation der normalvis er funderet i kærlighed og tillid. Psykisk vold bryder især med tilliden, og den kvinde, der lever i det voldelige forhold, vil derfor konstant leve i frygt for, hvornår volden forekommer igen og på lang sigt dermed få nedbrudt sin selvforståelse og sit selvværd. Dette hænger sammen med, at den psykisk voldelige partner ofte gør alt ulykke til kvindens skyld, og hun vil derfor se sig selv som medskyldig i sin egen ulykke: “Hvis jeg nu ikke gjorde sådan, ville han ikke være nødsaget til at gøre sådan… Det må være min skyld.”  

Hvilke skader kan der opstå efter psykisk vold? 

Psykisk vold kan have en direkte indvirkning på den enkelte kvindes mentale helbred. Det har det, da en del af den psykiske vold kan gå ud på at isolere kvinden fra familie, venner, arbejde og det øvrige netværk. På den måde bliver kvinden gjort afhængig af den voldelige partner og vil derfor opleve et stort tomt rum, når relationen til vedkommende brydes, for hvem er der så tilbage? Det kan være meget svært at forstå og acceptere, da kvinden indirekte har ladet sig isolere i frygt for konsekvenserne af at sige fra over for den psykisk voldelige adfærd. Kvinden kan føle sig alene i verden og til tider finde et liv uden partneren uoverskuelig, da partneren ved hjælp af daglig manipulation har fået dem til at tro, at de var de eneste der ville dem det godt. Isolation er noget af det mest skadelige, man kan blive udsat for, og det kan have store konsekvenser for ens virkelighedsopfattelse og ens evne til at bede sit netværk om hjælp.

Nogle af den gennemgående skader efter psykisk vold vil ofte være

 • Angst
 • Depression
 • Søvnforstyrrelser
 • Selvskadende adfærd
 • Alkoholmisbrug
 • Selvmedicinering
 • Spiseforstyrrelser
 • PTSD

Derfor er skader efter psykisk vold farlige

Som vi nævnte tidligere, så forfølger konsekvenserne af den psykiske vold kvinden lang tid efter, at hun har brudt med den voldelige partner. Det kan både være i en magtesløs depression, i gentagne angstanfald eller i en stresssygemelding fra arbejdet. Det kan være i form af søvnforstyrrelser, spiseforstyrrelser eller selvskadende adfærd. Og så kan det ende ud i både selvmedicinering eller alkoholmisbrug som en flugt fra virkeligheden. Alt dette er symptomer på posttraumatisk stresssyndrom, og det hele opstår som et resultat af langvarige og voldsomme psykiske belastninger. Skaderne efter den psykiske vold kan altså få en direkte indvirkning på kvindens livsglæde, hendes helbred og arbejdsevnen samt evnen til at varetage sig selv og sine børn. 

Hvor lang tid tager det at komme sig over psykisk vold? 

Konsekvenserne af psykisk vold er meget individuel fra kvinde til kvinde, og der findes derfor heller ikke ét svar på, hvor lang tid det tager at komme sig over psykisk vold. For nogle kan det være livslangt og for andre kan bruddet med den voldelige partner være nok i sig selv. Det eneste der er sikkert og vist er at alle, som har været udsat for psykisk vold – både børn og kvinder – skal opsøge professionel hjælp for at få de rette værktøjer til at komme videre i livet. Ofte kan det store tillidsbrud, som de har været udsat for, forfølge kvinden i lang tid, og de kan have svært ved at stole på en partner igen. Det kan ligeledes være, at partneren ikke accepterer bruddet og derfor begynder at stalke kvinden, hvorfor hun bliver fastholdt i et utrygt og ujævnt magtforhold med den partner, hun egentlig har forsøgt at komme væk fra. 

Ellestedet rådgiver dig videre efter psykisk vold

Som en del af vores behandling på Ellestedet sikrer vi altid, at kvinden har de rette værktøjer samt et trygt fundament at træde ud i igen, når opholdet hos os er slut. Vi sikrer, at alle kvinder bliver sendt videre til et stærkt netværk, og så har vi altid en livline åben for den pågældende kvinde og hendes børn. Hun kan derfor altid søge tilbage til os, hvis det hele bliver for meget igen, eller hvis partneren pludselig spøger i kulissen. Vi er her for at hjælpe og oplyse kvinder om deres frie valg til at leve et trygt og harmonisk liv uden frygt for sig selv og deres børns ve og vel. 

HAR DU BRUG FOR HJÆLP?

RING NU: 51 15 65 66

We are a temporary home. A women's crisis center for women and children who have experienced violence.

You can contact us - around the clock.

We listen to you. Together we will find out if a stay with us is a good solution for you. We can give you advice and guidance on what you can do in your situation.

We can help you with legal assistance, help you clarify your employment, career or challenges at work. We can help you with visitation arrangements or anything else that may weigh heavily on your close relationships.
Æresrelateret vold er en mørk og kompleks problematik, der berører mange samfund på globalt plan. Det er en type vold, der er dybt forankret i traditioner, kultur og sociale normer og påvirker især kvinder og unge piger.

Æresrelateret vold er et bred term, der omfatter forskellige former for overgreb og undertrykkelse, der udføres for at beskytte en families ære og opretholde traditionelle samfundsnormer. Det inkluderer:

Tvangsægteskaber
Social kontrol i parforhold og familier
Genopdragelsesrejser
Følelsesmæssig afpresning

Centralt for denne form for vold er begrebet "ære," hvor familiens omdømme er afhængig af familiemedlemmernes adfærd og opførsel.

#Ellestedet #kvindekrisecenter #æresrelateretvold #æresrelateredekonflikter #æresrelateretvoldogkontrol
"Ellestedet har betydet alt for mig. Jeg har virkelig fået professionel hjælp. Jeg er blevet fredet. Min stressramte krop har fået tid og ro til at komme ned i gear. Jeg er blevet forkælet med mad og massage.

Personalet er der for dig nat og dag. Jeg vil ønske at de, der sidder derhjemme i et voldeligt ægteskab, tør tage det skridt at komme her"

Fra en kvinde ❤️

#Ellestedet #kvindekrisecenter #liveftervold #kvinder #kvindekrisecenterfyn
I dag er det kvindernes kampdag, og det fejrer vi selvfølgelig også på Ellestedet
på vores egen stille måde. Den fynske countrysanger Maj-Britt Nikolajsen kommer forbi med sin guitar og sin varme stemme og gør os bløde om hjertet. Musikken minder os om, hvor stærke vi er, når vi støtter og hjælper hinanden i en svær tid.

#Ellestedet #IWD2024 #InspireInclusion #kvindekrisecenterfyn #støtkvinder
Er du god til at klippe eller kender du en, der er? Vi ønsker os en frivillig frisør, der vil komme en gang i mellem og trimme lokkerne på de kvinder, der opholder sig hos os i en længere periode, og som derfor trænger til at få gjort lidt ved det ydre for at få det bedre i det indre. Er det dig eller en, du kender, så hører vi meget gerne fra dig.

#Ellestedet #frisør #kvindekrisecenter #frivillig #kontaktos #kvinderkrisecenterfyn
Vores grafiker har været på spil og prydet kontorgangen med læsestof om voldsspiralen, de forskellige former for vold, og hvilke værdier Ellestedet står for i vores arbejde med at styrke kvinderne til et liv uden vold. 

#Ellestedet #kvindekrisecenter #livudenvold #kvinder
Vi vinker farvel til endnu en kvinde og siger tak, 
fordi vi var det rigtige sted for hende at gå i vinterhi.
Nu er hun blevet fejret med kage og klappet ud af døren af os 
og alle de andre kvinder på Ellestedet. Meget stærkere og gladere,
end da hun kom.

#Ellestedet #Tak #vitakkerdig #kvinderkrisecenterfyn
I fredags kom vi på en rejse mod solen i det heliotropiske univers, på Modul 5 i uddannelsen, som også indgår i projektet af samme navn: En naturlig tilgang til arbejdet med sårbare medmennesker. Denne gang blev der kastet lys på hvorledes en positiv og konstruktiv ontologi og habitus er den nødvendige drivkraft, som gør det muligt at arbejde vedholdende, omsorgsfuldt og effektivt i det relationelle/socialfaglige arbejde, herunder med den viden og de værktøjer der har været i spil på de tidligere moduler. Vi fik et indblik i vores tankestrømme, negativitetsbias, og hvordan man aktivt kan præge hjernen til at tænke mere positivt og konstruktivt. Alt dette har en afgørende betydning i arbejdet med andre mennesker, såvel som for arbejdsmiljøet og naturligvis ens egen trivsel og udvikling som medarbejder/menneske. Det var intenst, tankevækkende og relevant. Vi sluttede af og gik derfra med en oplevelse af at have åbnet op for noget meget vigtigt, som nu skal have lov at vokse sig stærkere og stærkere. 
Vi ser nu frem til 6 måneders udforskende arbejde med temaerne fra de 5 moduler og til langsomt at integrere det i vores arbejde på Ellestedet, til gavn for vores beboere.
Vi vil sammen med vores samarbejdspartner Natur og Eksistens løbende opdatere fra denne proces via SoMe, men er du mere nysgerrig på uddannsen og projektet det indgår i, så er du mere end velkommen til at kontakte os. 

#Ellestedet #Kvindekrisecenter #krisecenterfyn #naturogeksistens
"Tak er et fattigt ord. Jeg er så glad for at vi kom her hos jer. Både [ . . . ] og jeg har virkelig følt os hjemme og ikke mindst værdsat ALT den hjælp, nærvær, omsorg som vi mødte her hos jer. I har gjort en utrolig hård og smuk svær tid, mere tryg i jeres smukke hus, jeres dejlige personale har været klar til at lytte og stået med omsorg og gode råd. Jeg vil gerne sige en stor tak til [ . . . ] for alt den hjælp hun har gjort for mig og [ . . . ]. 

[ . . . ] 1000tak fordi du har lavet dette skønne sted, selvfølgelig med andres hjælp også. Men at vi havde mulighed for at komme her, er jeg evigt taknemlig for. I er / var lyset i vores rejse, og i vil altid blive husket som noget positivt.

I har her på stedet været fantastiske og vi synes det er megatrist at forlade jer. Måske ses vi igen tænker vi måske i fremtiden kunne kigge forbi til en kop vand eller andet. Hvem ved. Tak til beboerne for hygge og grin. Men mest bare TAK for at hjælpe og være her for os (mest [ . . . ])
Vi snakkes ved, og sørg for at passe på jer selv, hinanden og det skønne rolige sted. Altså udover når [ . . . ] viste hun var her."

#ellestedet #kvinderkrisecenter #tak
Det er næsten umuligt ikke at tage to portioner af Micks mad! I dag fik vi spaghetti med italienske kødboller i tomatsauce. Det smagte så vidunderligt. 

Mick scorer 5 ud af 5 stjerner i de evalueringer, som kvinderne udfylder, når de rejser fra Ellestedet. Børnene elsker ham også fra første øjekast. Han laver fis og får dem til at grine. Måske kan de også mærke det ansvar, han tager. Heldigvis er Mick også glad for os andre her på Ellestedet (vi vil nemlig ikke af med ham). Han sætter pris på at have frihed under ansvar. At have tid til familien ved siden af sit job. Og at være et sted, hvor han bliver værdsat for den, han er og den omsorg, han giver os allesammen hver dag gennem sin fantastiske mad.

#ellestedet #madihuset #forplejning #spissundt
GET

HELP

NOW
menumenu-circlearrow-left-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram