Dårlig stemning i familien

Det er en fejlslutning at børn er for små til at forstå, hvad der foregår i hjemmet. Det er tværtimod det helt modsatte, der er på spil. Børn opfanger alt, og de er særligt gode til at opfange, når der er optakt til et skænderi. Netop derfor er skænderier lige så skadelige for børnene at overvære, som det er ubehageligt for jer at være i. Vores børn er vores fremtid, og det er vores alle sammens opgave at give dem et kærligt og trygt hjem at vokse op i. Et hjem, der ikke er præget af dårlig stemning eller konstante skænderier.  

Hvad kan du læse om i denne artikel?

I denne artikel dykker vi ned i, hvilken påvirkning det har på børn, hvis de for ofte skal overvære eller overhøre skænderier. Derudover kommer vi med en række samtalestartere, som du kan bruge, hvis jeres børn har overværet et skænderi. Denne artikel er både for dig, der ønsker en dybere indsigt i emnet, og så er det for dig, der står på tærsklen til at opsøge professionel hjælp, hvis skænderierne er endeløse, og de udvikler sig i en voldelig retning. På Ellestedet Krisecenter giver vi både kvinder og deres børn et tiltrængt pusterum, og vi er specialiseret i at håndtere børn i krise med omsorgsfulde og pædagogiske værktøjer. 

Vi møder dig, der hvor du er, og vi er her ikke for at dømme din livssituation. Vi ved nemlig godt, at et liv med vold ikke er et liv, man selv har valgt, og at det kan være meget svært at bryde med – og særligt når der er børn involveret. 

Må man skændes foran børn? 

Man siger, at små potter også har ører. Det kan ikke undgås, at man i en travl hverdag kan komme til at snerre af hinanden eller ligefrem tage et (ligeværdigt) skænderi, men det vigtigste er, at man er opmærksom på sit publikum, hvis det sker. Har man snerret af hinanden eller taget et skænderi foran sine børn, er det derfor altafgørende for børnenes mentale helbred, at man taler om det og forklarer, hvad der skete, så børnene med ro i sindet ved, at der ikke er fare på færde. Glemmer man at tage den samtale, kan børnene komme til at udvikle et indre alarmberedskab, og det kan have en negativ indflydelse på deres mentale velvære, hvis de ikke bliver anerkendt i situationen. Som udgangspunkt skal man selvfølgelig forsøge at holde sine børn frie for at overhøre eller overvære skænderier, da de ofte ikke kender årsagen bag, og derfor ikke er i stand til at skelne mellem det, som skænderiet handler om. Det er ligeledes også vigtigt, at man ikke inddrager børnene i skænderiet og indirekte tvinger dem til at vælge side, da deres instinktive loyalitet på den måde vil blive udfordret. De vil udvikle en frygt for, at mor bliver sur, hvis de er enige med far, og omvendt. Vi mener ikke, at man skal involvere sine børn i sine problemer og forklare dem årsagen til skænderiet, men vi mener, at børnene har ret til at blive set i situationen, så de lærer og forstår, at dette ikke er en normal hverdagssituation. 

Samtalestartere når skænderiet er slut

Det vigtigste er, at man passer på børnenes mentale helbred, og vi har herunder samlet en række sætninger, som man kan tage i brug for at starte samtalen med sine børn. 

“Vi er kede af, at du/I skulle se/høre mor og far skændes. Hvordan oplevede du/I det?” 

“Er du/I bange for, at mor og far er sure på dig/jer?” 

“Har du/I brug for at tale alene med mor eller far om det, du/I oplevede?” 

“Mor og far er gode venner igen. Har du/I lyst til, at vi laver noget hyggeligt sammen?”

“Har du/I brug for et kram?” 

Disse sætninger kan være med til at starte samtalen med børnene, og det kan give dem mulighed for at sætte ord på det, de oplevede. Det er vigtigt, at de forstår, at de ikke er skyld i skænderiet, og at de ligeledes bliver bekræftet i, at skænderiet er overstået. Ofte kan dét at italesætte muligheden for at tale med mor eller far alene være en god metode til at forsikre dem om, at de ikke vælger side, hvis de føler sig mest tryg hos mor eller far i den givne situation. Og så kan det at lave en fælles aktivitet bekræfte børnene i, at skænderiet er overstået, når de kan mærke en god stemning blandt jer allesammen igen.

Ellestedet rådgiver par i krise

På Ellestedet Krisecenter ønsker vi at hjælpe kvinder og deres børn med at bryde ud af en voldelig spiral, men vi står også til rådighed for råd og vejledning i forhold til en given situation. Vi anbefaler altid, at man opsøger professionel hjælp, hvis skænderierne i hjemmet har taget overhånd, eller hvis det begynder at udvikle sig i en voldelig retning. 

HAR DU BRUG FOR HJÆLP?

RING NU: 51 15 65 66

We are a temporary home. A women's crisis center for women and children who have experienced violence.

You can contact us - around the clock.

We listen to you. Together we will find out if a stay with us is a good solution for you. We can give you advice and guidance on what you can do in your situation.

We can help you with legal assistance, help you clarify your employment, career or challenges at work. We can help you with visitation arrangements or anything else that may weigh heavily on your close relationships.
Æresrelateret vold er en mørk og kompleks problematik, der berører mange samfund på globalt plan. Det er en type vold, der er dybt forankret i traditioner, kultur og sociale normer og påvirker især kvinder og unge piger.

Æresrelateret vold er et bred term, der omfatter forskellige former for overgreb og undertrykkelse, der udføres for at beskytte en families ære og opretholde traditionelle samfundsnormer. Det inkluderer:

Tvangsægteskaber
Social kontrol i parforhold og familier
Genopdragelsesrejser
Følelsesmæssig afpresning

Centralt for denne form for vold er begrebet "ære," hvor familiens omdømme er afhængig af familiemedlemmernes adfærd og opførsel.

#Ellestedet #kvindekrisecenter #æresrelateretvold #æresrelateredekonflikter #æresrelateretvoldogkontrol
"Ellestedet har betydet alt for mig. Jeg har virkelig fået professionel hjælp. Jeg er blevet fredet. Min stressramte krop har fået tid og ro til at komme ned i gear. Jeg er blevet forkælet med mad og massage.

Personalet er der for dig nat og dag. Jeg vil ønske at de, der sidder derhjemme i et voldeligt ægteskab, tør tage det skridt at komme her"

Fra en kvinde ❤️

#Ellestedet #kvindekrisecenter #liveftervold #kvinder #kvindekrisecenterfyn
I dag er det kvindernes kampdag, og det fejrer vi selvfølgelig også på Ellestedet
på vores egen stille måde. Den fynske countrysanger Maj-Britt Nikolajsen kommer forbi med sin guitar og sin varme stemme og gør os bløde om hjertet. Musikken minder os om, hvor stærke vi er, når vi støtter og hjælper hinanden i en svær tid.

#Ellestedet #IWD2024 #InspireInclusion #kvindekrisecenterfyn #støtkvinder
Er du god til at klippe eller kender du en, der er? Vi ønsker os en frivillig frisør, der vil komme en gang i mellem og trimme lokkerne på de kvinder, der opholder sig hos os i en længere periode, og som derfor trænger til at få gjort lidt ved det ydre for at få det bedre i det indre. Er det dig eller en, du kender, så hører vi meget gerne fra dig.

#Ellestedet #frisør #kvindekrisecenter #frivillig #kontaktos #kvinderkrisecenterfyn
Vores grafiker har været på spil og prydet kontorgangen med læsestof om voldsspiralen, de forskellige former for vold, og hvilke værdier Ellestedet står for i vores arbejde med at styrke kvinderne til et liv uden vold. 

#Ellestedet #kvindekrisecenter #livudenvold #kvinder
Vi vinker farvel til endnu en kvinde og siger tak, 
fordi vi var det rigtige sted for hende at gå i vinterhi.
Nu er hun blevet fejret med kage og klappet ud af døren af os 
og alle de andre kvinder på Ellestedet. Meget stærkere og gladere,
end da hun kom.

#Ellestedet #Tak #vitakkerdig #kvinderkrisecenterfyn
I fredags kom vi på en rejse mod solen i det heliotropiske univers, på Modul 5 i uddannelsen, som også indgår i projektet af samme navn: En naturlig tilgang til arbejdet med sårbare medmennesker. Denne gang blev der kastet lys på hvorledes en positiv og konstruktiv ontologi og habitus er den nødvendige drivkraft, som gør det muligt at arbejde vedholdende, omsorgsfuldt og effektivt i det relationelle/socialfaglige arbejde, herunder med den viden og de værktøjer der har været i spil på de tidligere moduler. Vi fik et indblik i vores tankestrømme, negativitetsbias, og hvordan man aktivt kan præge hjernen til at tænke mere positivt og konstruktivt. Alt dette har en afgørende betydning i arbejdet med andre mennesker, såvel som for arbejdsmiljøet og naturligvis ens egen trivsel og udvikling som medarbejder/menneske. Det var intenst, tankevækkende og relevant. Vi sluttede af og gik derfra med en oplevelse af at have åbnet op for noget meget vigtigt, som nu skal have lov at vokse sig stærkere og stærkere. 
Vi ser nu frem til 6 måneders udforskende arbejde med temaerne fra de 5 moduler og til langsomt at integrere det i vores arbejde på Ellestedet, til gavn for vores beboere.
Vi vil sammen med vores samarbejdspartner Natur og Eksistens løbende opdatere fra denne proces via SoMe, men er du mere nysgerrig på uddannsen og projektet det indgår i, så er du mere end velkommen til at kontakte os. 

#Ellestedet #Kvindekrisecenter #krisecenterfyn #naturogeksistens
"Tak er et fattigt ord. Jeg er så glad for at vi kom her hos jer. Både [ . . . ] og jeg har virkelig følt os hjemme og ikke mindst værdsat ALT den hjælp, nærvær, omsorg som vi mødte her hos jer. I har gjort en utrolig hård og smuk svær tid, mere tryg i jeres smukke hus, jeres dejlige personale har været klar til at lytte og stået med omsorg og gode råd. Jeg vil gerne sige en stor tak til [ . . . ] for alt den hjælp hun har gjort for mig og [ . . . ]. 

[ . . . ] 1000tak fordi du har lavet dette skønne sted, selvfølgelig med andres hjælp også. Men at vi havde mulighed for at komme her, er jeg evigt taknemlig for. I er / var lyset i vores rejse, og i vil altid blive husket som noget positivt.

I har her på stedet været fantastiske og vi synes det er megatrist at forlade jer. Måske ses vi igen tænker vi måske i fremtiden kunne kigge forbi til en kop vand eller andet. Hvem ved. Tak til beboerne for hygge og grin. Men mest bare TAK for at hjælpe og være her for os (mest [ . . . ])
Vi snakkes ved, og sørg for at passe på jer selv, hinanden og det skønne rolige sted. Altså udover når [ . . . ] viste hun var her."

#ellestedet #kvinderkrisecenter #tak
Det er næsten umuligt ikke at tage to portioner af Micks mad! I dag fik vi spaghetti med italienske kødboller i tomatsauce. Det smagte så vidunderligt. 

Mick scorer 5 ud af 5 stjerner i de evalueringer, som kvinderne udfylder, når de rejser fra Ellestedet. Børnene elsker ham også fra første øjekast. Han laver fis og får dem til at grine. Måske kan de også mærke det ansvar, han tager. Heldigvis er Mick også glad for os andre her på Ellestedet (vi vil nemlig ikke af med ham). Han sætter pris på at have frihed under ansvar. At have tid til familien ved siden af sit job. Og at være et sted, hvor han bliver værdsat for den, han er og den omsorg, han giver os allesammen hver dag gennem sin fantastiske mad.

#ellestedet #madihuset #forplejning #spissundt
GET

HELP

NOW
menumenu-circlearrow-left-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram