Har du været udsat for psykisk vold? Sådan kommer du videre

Alle, som har prøvet at komme videre efter et forhold, ved, at det ofte kan være en smertefuld og langsommelig proces. De fleste ved dog også, at tiden læger alle sår, og at alting på et tidspunkt nok skal blive okay igen. Har du derimod været udsat for psykisk vold, er tiden efter det voldelige forhold ofte fyldt med skyld, skam, angst og mange oplever også symptomer på PTSD. Du bærer altså ikke kun rundt på en (kæreste)sorg, men en dybere krise i dit liv, hvor du måske skal bruge professionelle værktøjer til at bearbejde det og på sigt komme videre og tilbage til dit eget liv igen. Du har ret til at leve et lykkeligt liv, og vi vil gerne hjælpe dig videre.

På Ellestedet Kvindekrisecenter hjælper vi både kvinder og deres børn med at komme videre efter et liv med en voldelig partner. På vores krisecenter har vi tilknyttet de bedste fagfolk, herunder autoriserede psykologer, og i denne artikel vi vil derfor komme med konkrete råd til, hvordan du kan komme videre, hvis du har været udsat for psykisk vold.  

Et nyt forhold efter psykisk vold

Det kan virke helt uoverskueligt at komme videre efter et voldeligt forhold, da den psykiske vold i den tid, det står på, har det med at følge kvinden rundt overalt, hvor hun går. Det er altså ikke kun en partner, man siger farvel til, men en hel måde at være i tilværelsen på. Kvinden vil måske opleve, at de har mistet kontakten til deres indre kompas, altså det kompas, der fortæller dem, om de er på rette vej eller ej. Når det nu har svigtet en gang, hvorfor skulle det så ikke svigte igen? Og de vil måske også føle sig mindre værd og have et helt forkert selvbillede, da deres voldelige partner gentagne gange har nedgjort, kontrolleret og manipuleret dem til at tro, at de ikke er gode nok. Og da slet ikke gode nok til en anden partner. 

Det er blot nogle af de tanker og oplevelser, som mange kvinder slås med, når de forsøger at komme videre efter et voldeligt forhold. Derfor har vi samlet fem konkrete råd til at komme videre efter et psykisk voldeligt forhold. Vi anbefaler altid, at man søger hjælp, hvis man er udsat for psykisk vold. Det er aldrig for sent at vælge sin egen lykke til igen. 

Fem konkrete råd til at komme videre efter et forhold

Skab afstand til den voldelige partner 

Det første skridt i at komme videre er ved at skabe afstand. Vi anbefaler derfor, at du slukker og blokerer for alt kommunikation på både mail, telefon, de sociale medier og SMS. At komme videre fra et voldeligt forhold, er lidt ligesom at bryde med en afhængighed. Din voldelige partners adfærd har været så gennemgribende i dit liv, og du er derfor blevet afhængig af hans accept og opmærksomhed. Afstanden er derfor det første skridt til at tage kontrollen tilbage. 

Brug dit netværk 

Som en del af den psykiske vold har din partner højst sandsynligt isoleret dig fra dit netværk, men hvis du rækker ud, og beder om hjælp, vil du helt sikkert få den. Tal derfor med dem, som du er tryg ved og stoler på, og fortæl dem, hvad du har været udsat for. De kan i den første tid være din bedste støtte – både hvis du frygter alenetid eller skal bruge hjælp til praktiske ting såsom børnepasning eller flytning.

Opsøg viden om det du har været udsat for 

Vi anbefaler også, at du i samråd med en professionel sætter dig ind i, hvad du har været udsat for. På den måde kan du blive klogere på de mekanismer, der har slået dit indre kompas i stykker, og du kan blive bekræftet i, at du ikke er alene. At gøre det i samråd med en professionel kan sikre, at du filtrerer informationen korrekt. Det kan nemlig virke meget overvældende at læse om, hvad du har været udsat for, og fordi du er i en sårbar situation, kan du have svært ved at skelne mellem virkelighed og fantasi. 

Brug en dagbog til at få afløb for tankerne 

På samme måde som at en to-do-liste kan skabe overblik, kan det at føre dagbog være en rigtig god metode til at få afløb for tankerne. Vi anbefaler derfor, at du skriver alle de episoder ned, som du kan huske i tiden med din voldelige partner. Ved at få konkretiseret det, sat ord på det og efterfølgende skrevet det ned på papir, kan du pludselig tage kontrol over det igen. Denne dagbog kan også være et godt værktøj, som du og din psykolog kan tage i brug, når I skal tale dine oplevelser igennem. 

Genskab dig selv ved at skrive dine gode kvaliteter ned 

Og sidst men ikke mindst skal du langsomt have bygget dit eget selvværd op igen. Det vil komme helt af sig selv i takt med at du får etableret et netværk og en hverdag igen, men et konkret værktøj er at skrive de gode kvaliteter ned om dig selv, som du rummede, før du blev fanget i det voldelige forhold. Ved at have det sort på hvidt kan du sætte det som mål, at du gerne vil tilbage til at være dig selv, som du husker dig selv bedst. 

Er du udsat for psykisk vold? Søg hjælp i dag 

Hos Ellestedet Kvindekrisecenter har vores telefon åben døgnet rundt på alle ugens dage. Du kan derfor altid komme i kontakt med os, hvis du har behov for akut hjælp, eller hvis du trænger til rådgivning om dit næste skridt. Vi ser dig, der hvor du er, og vi dømmer dig ikke for din livssituation. At række ud kræver mod, og vi er kun taknemmelige for, at du vil lade os hjælpe dig tilbage til det lykkelige liv, som du og dine børn fortjener. 

HAR DU BRUG FOR HJÆLP?

RING NU: 51 15 65 66

We are a temporary home. A women's crisis center for women and children who have experienced violence.

You can contact us - around the clock.

We listen to you. Together we will find out if a stay with us is a good solution for you. We can give you advice and guidance on what you can do in your situation.

We can help you with legal assistance, help you clarify your employment, career or challenges at work. We can help you with visitation arrangements or anything else that may weigh heavily on your close relationships.
I et voldeligt forhold er det ikke kun de fysiske skader, der forårsager den mest langvarige smerte. Økonomisk vold er en skjult form for overgreb, der kan have dybtgående og ødelæggende konsekvenser for dem, der udsættes for det. Men hvad er økonomisk vold, hvordan manifesterer det sig, og hvordan kan Ellestedet hjælpe dig, hvis du er fanget i et mønster af økonomisk kontrol og manipulation? Læs mere på ellestedet.dk

#ellestedet #kvindekrisecenterfyn  #voldmodkvinde #økonomiskvold
Æresrelateret vold er en mørk og kompleks problematik, der berører mange samfund på globalt plan. Det er en type vold, der er dybt forankret i traditioner, kultur og sociale normer og påvirker især kvinder og unge piger.

Æresrelateret vold er et bred term, der omfatter forskellige former for overgreb og undertrykkelse, der udføres for at beskytte en families ære og opretholde traditionelle samfundsnormer. Det inkluderer:

Tvangsægteskaber
Social kontrol i parforhold og familier
Genopdragelsesrejser
Følelsesmæssig afpresning

Centralt for denne form for vold er begrebet "ære," hvor familiens omdømme er afhængig af familiemedlemmernes adfærd og opførsel.

#Ellestedet #kvindekrisecenter #æresrelateretvold #æresrelateredekonflikter #æresrelateretvoldogkontrol
"Ellestedet har betydet alt for mig. Jeg har virkelig fået professionel hjælp. Jeg er blevet fredet. Min stressramte krop har fået tid og ro til at komme ned i gear. Jeg er blevet forkælet med mad og massage.

Personalet er der for dig nat og dag. Jeg vil ønske at de, der sidder derhjemme i et voldeligt ægteskab, tør tage det skridt at komme her"

Fra en kvinde ❤️

#Ellestedet #kvindekrisecenter #liveftervold #kvinder #kvindekrisecenterfyn
I dag er det kvindernes kampdag, og det fejrer vi selvfølgelig også på Ellestedet
på vores egen stille måde. Den fynske countrysanger Maj-Britt Nikolajsen kommer forbi med sin guitar og sin varme stemme og gør os bløde om hjertet. Musikken minder os om, hvor stærke vi er, når vi støtter og hjælper hinanden i en svær tid.

#Ellestedet #IWD2024 #InspireInclusion #kvindekrisecenterfyn #støtkvinder
Er du god til at klippe eller kender du en, der er? Vi ønsker os en frivillig frisør, der vil komme en gang i mellem og trimme lokkerne på de kvinder, der opholder sig hos os i en længere periode, og som derfor trænger til at få gjort lidt ved det ydre for at få det bedre i det indre.  Er det dig eller en, du kender, så hører vi meget gerne fra dig.

#Ellestedet #frisør #kvindekrisecenter #frivillig #kontaktos #kvinderkrisecenterfyn
Vores grafiker har været på spil og prydet kontorgangen med læsestof om voldsspiralen, de forskellige former for vold, og hvilke værdier Ellestedet står for i vores arbejde med at styrke kvinderne til et liv uden vold. 

#Ellestedet #kvindekrisecenter #livudenvold #kvinder
Vi vinker farvel til endnu en kvinde og siger tak, 
fordi vi var det rigtige sted for hende at gå i vinterhi.
Nu er hun blevet fejret med kage og klappet ud af døren af os 
og alle de andre kvinder på Ellestedet. Meget stærkere og gladere,
end da hun kom.

#Ellestedet #Tak #vitakkerdig #kvinderkrisecenterfyn
I fredags kom vi på en rejse mod solen i det heliotropiske univers, på Modul 5 i uddannelsen, som også indgår i projektet af samme navn: En naturlig tilgang til arbejdet med sårbare medmennesker. Denne gang blev der kastet lys på hvorledes en positiv og konstruktiv ontologi og habitus er den nødvendige drivkraft, som gør det muligt at arbejde vedholdende, omsorgsfuldt og effektivt i det relationelle/socialfaglige arbejde, herunder med den viden og de værktøjer der har været i spil på de tidligere moduler. Vi fik et indblik i vores tankestrømme, negativitetsbias, og hvordan man aktivt kan præge hjernen til at tænke mere positivt og konstruktivt. Alt dette har en afgørende betydning i arbejdet med andre mennesker, såvel som for arbejdsmiljøet og naturligvis ens egen trivsel og udvikling som medarbejder/menneske. Det var intenst, tankevækkende og relevant. Vi sluttede af og gik derfra med en oplevelse af at have åbnet op for noget meget vigtigt, som nu skal have lov at vokse sig stærkere og stærkere. 
Vi ser nu frem til 6 måneders udforskende arbejde med temaerne fra de 5 moduler og til langsomt at integrere det i vores arbejde på Ellestedet, til gavn for vores beboere.
Vi vil sammen med vores samarbejdspartner Natur og Eksistens løbende opdatere fra denne proces via SoMe, men er du mere nysgerrig på uddannsen og projektet det indgår i, så er du mere end velkommen til at kontakte os. 

#Ellestedet #Kvindekrisecenter #krisecenterfyn #naturogeksistens


HJÆLP

NU
menumenu-circlearrow-left-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram