Legeterapi med sand hjælper børn og unge med svære følelser
Børn og unge, der har været udsat for eller været vidne til vold i hjemmet, kan have traumer, som de skal have hjælp til at bearbejde. På Ellestedet har vi en børnepsykolog tilknyttet, som benytter den terapeutiske metode ‘sandplay’, når hun arbejder med børn, der har svære oplevelser med i bagagen. Sandplay udspiller sig som en fri og kreativ proces, der kan forbinde det ubevidste med det bevidste. Udgangspunktet er, at psyken under de rette omstændigheder kan heale sig selv.
Hvad er Sandplay?
Sandplay er en terapeutisk metode, der tager udgangspunkt i at psyken er i stand til at heale sig selv under visse forhold og rammer. Det er således muligt at bearbejde og behandle svare følelser og oplevelser. Sandplay udspiller sig som en fri og kreativ proces, hvor vi kan forbinde det ubevidste til det bevidste. Metoden blev udviklet i 1950 erne af den schweiziske Dora Kalff.
Sandplay foregår i et terapeutisk rum med to sandkasser og en hel masse små figurer. Barnet/den unge kan vælge om han/hun vil arbejde i det våde eller tørre sand - eller begge.
Sandplay egner sig særlig godt til bern, fordi de her bliver mødt pa deres
pramisser og i deres univers - i det magiske og i legen.
Born og unge mangler ofte ord for de folelser og det kaos som fylder indeni. Derfor må vi først og fremmest møde barnet på dets egne præmisser. Med udgangspunkt i legen og et magisk univers kan terapeuten hjælpe barnet med at finde et udtryk for det, der er svært og kaotisk indeni.
Sandplay er særdeles velegnet til at bearbejde svare kriser og traumer, idet kommunikationen foregar via barnets/den unges indre sprog og i hans/hendes eget tempo. Igennem Sandplay vil barnets/den unges ressourcer og selward styrkes, og barnets/den unges syn pa sig selv og sin overden vil langsomt andre sig. Løsingerne opstår i de eventyr og historier bernene/de unge udvikler i sandkassen, i samarbejde med terapeuten.
Sandplay er et terapeutisk rum, hvor to sandkasser med vådt og tørt sand og en masse dyr og figurer danner rammen for terapien. På en blid og hensynsfuld måde hjælper terapeuten barnet med at finde ord og løsninger på svære følelser gennem de eventyr og historier, der opstår i sandkassen.
Mange forældre oplever, at barnet bliver mere rolig og glad efter et sandplay-forløb og bedre til at sætte ord på sine følelser.