En genopdragelsesrejse er, når man mod en kvinde eller piges vilje sender dem hjem til deres, forældrene eller bedsteforældrenes oprindelsesland for at underkaste sig traditionelle værdier og normer. Familier gør dette, hvis de mener at kvinden eller pigen som resultat af sit liv i et andet land afviger for meget fra familiens kultur og dermed har brug for at blive genopdraget.
Vores holdning er klar. Man genopdrager ikke unge kvinder eller piger, når man sender dem væk hjemmefra på en genopdragelsesrejse. Man nedbryder dem tværtimod. Derfor er genopdragelsesrejser det samme som æresrelateret vold. Det er nemlig både et overgreb og en undertrykkelse af pigen og kvinden, hvis de mod deres vilje bliver sendt væk hjemmefra for at underkaste sig traditionelle værdier og normer. Og så er det desuden ulovligt at sende piger og kvinder på genopdragelsesrejser.
Æresrelateret vold er ikke kun fysiske overgreb. Det er udøvning af kontrol, og det handler ene og alene om at bevare familiens ære på bekostning af den enkelte pige eller kvindes frihed og mulighed for at leve sit eget liv. Og når vi taler om genopdragelsesrejser, taler vi om en af de mest ekstreme måder, denne kontrol kan udøves på.
I 2023 blev der i Danmark indberettet 64 sager om personer, der var blevet sendt på en genopdragelsesrejse. Men dette tal fortæller ikke hele historien. Ifølge islamforsker, Jesper Petersen, er der et enormt mørketal, som vi ikke må overse. Bag disse 64 sager ligger et hav af tavse ofre, som ikke er blevet hørt, og som måske aldrig vil blive det, fordi deres sag ikke er blevet indberettet. Mange af disse piger og kvinder tør ikke søge hjælp af frygt for repressalier fra deres familie eller det samfund, de er en del af. Det kan også være, at de ikke er klar over, at en genopdragelsesrejse er så alvorlig en sag, at man bør indberette den. Derfor er det sandsynligt, at der er langt flere end de officielle tal, der udsættes for denne form for tvang.
Genopdragelsesrejser kan foregå under dække af ferier eller familieophold. Man fortæller omverdenen og kvinden, at hun blot skal besøge sin familie i et andet land eller skal på ferie. Men det virkelige formål er en grundlæggende transformation af den unge kvindes identitet. Hun skal tilpasse sig de traditionelle normer, som familien, eller dele af samfundet, mener, hun har afveget fra. Det kan dreje sig om alt fra påklædning, opførsel og omgangskreds til valg af ægtefælle. Rejsens mål er ofte at bryde den unge kvindes modstand og få hende til at acceptere en livsbane, som er i overensstemmelse med familiens ønsker – ikke hendes egne.
At blive sendt på en genopdragelsesrejse er ikke blot en midlertidig ændring i livets retning. For mange piger er det en livslang dom. Når de vender tilbage, er de ofte blevet tvunget til at acceptere et liv, hvor deres frihed er begrænset, hvor deres valg er truffet for dem, og hvor deres ønsker og drømme er blevet knust. At se genopdragelsesrejser som noget mindre end æresrelateret vold er en farlig undervurdering af den skade, der påføres.
Fysiske og psykiske traumer, skam og følelsen af isolation kan følge ofrene i mange år.
Og i nogle tilfælde kan det være med til at drive en kile mellem pigen og hendes oprindelige samfund. Når man ikke giver plads til, at unge kvinder selv kan vælge deres livsvej, frarøver man dem deres fundamentale rettigheder som mennesker. Samfundet har et ansvar for at beskytte disse unge kvinder. At de kan søge hjælp uden frygt for repressalier, og at deres historier bliver hørt. Det kræver en større opmærksomhed på problemet – og en bredere forståelse af de mange facetter af æresrelateret vold, herunder genopdragelsesrejser.
At sende en pige eller ung kvinde på en genopdragelsesrejse er ikke en løsning. Det er i sig selv et alvorligt overgreb, der skal bekæmpes med alle samfundets midler. Hos Ellestedet kigger vi ikke den anden vej, når unge kvinder får frataget deres ret til at være sig selv. Derfor står vi klar til at hjælpe dig, hvis du er bange for din egen fremtid eller har viden om nogen, der er i fare for at blive sendt væk. Vi hjælper dig også, hvis du er kommet hjem fra en genopdragelsesrejse og nu har brug for hjælp og støtte til at etablere dig selv i det danske samfund igen.
Vi mener ikke, at genopdragelsesrejser hører hjemme i et moderne, retfærdigt samfund. De hører hjemme i historiebøgernes mørkeste kapitler – og det er vores ansvar at sørge for, at de forbliver der. Tag kontakt til os i dag og lad os hjælpe dig til at træffe et frit valg om dit livs fremtid. Tager du kontakt til os vil vores dygtige team af fagfolk vurdere din situation og derudfra i fællesskab med dig lægge en plan for et muligt ophold på Ellestedet Kvindekrisecenter. Flytter du for en periode ind hos os, er du i trygge hænder, og du vil som et led i dit ophold desuden blive tilbudt psykologsamtaler til at bearbejde din situation.