ER DU
PÅRØRENDE?
Hvis du ser nærmere på din vennekreds, kender du så en kvinde, der muligvis er blevet misbrugt af sin partner, eks-partner eller familie? Og føler du dig fastlåst og ved ikke, hvad du skal gøre?
Som pårørende kan du gøre en stor forskel, og det er vigtigt og rigtigt at blande sig, hvis du fornemmer noget, der ikke er okay. Og især hvis der også er børn involveret.
Mange kvinder lever med vold fra den, de holder allermest af – for eksempel en partner eller et familiemedlem. Vold kan for eksempel være at blive slået, skubbet, holdt fast eller truet med et våben. Men det kan også være mere usynligt og sværere at få øje på.
Vold kan ramme alle. Du kan kontakte os, hvis du er blevet udsat eller truet med vold. Sammen kan vi snakke om din situation. Føler du dig truet på dit liv, eller er du bange for, hvad der kan ske dig, så kontakt os. Vi har åbent døgnet rundt.
GØR EN FORSKEL, FØR DET ER FOR SENT!
Det er ikke let at forlade gerningsmanden. Det skal du vide som pårørende.
Fordi:
Mange ofre for vold oplever, at vold er blevet en normal del af hverdagen, og derfor tror de måske ikke længere, at de bliver udsat for vold. Det er helt normalt at føle, at volden er ens egen skyld.
Ofte er der også kærlighed i forholdet og mange gode perioder, hvor man håber og tror, at det sandsynligvis bliver bedre. Det kan også være, at der er fælles børn involveret, hvilket kan gøre det ekstra vanskeligt at forlade gerningsmanden. Man kan også være bestemt bange for, hvad der kan ske, hvis man går, og om man vil være i stand til at klare en hverdag alene.
DET ER VIGTIGT
AT TALE OM VOLD
Hvis du kender nogen, der er offer for vold, kan du gøre en forskel ved at tale med dem om dine bekymringer, og du kan gøre det ved f. eks. at:
At finde et tidspunkt hvor der er fred til at tale. Uden børn til stede. Spørg så, hvordan kvinden har det. Vær direkte i dine tanker omkring volden, og del din bekymring med hende.
Begynd at lytte, hvis kvinden fortæller dig om sine oplevelser. Du bør helst undgå at give gode råd med det samme eller bebrejde hende for ikke at komme væk fra forholdet. Bekræft hende i stedet i, at du kan forstå, at det er en meget stor beslutning, og prøv at lytte åbent og omhyggeligt.
Hvis hun udtrykker, at hun ikke vil tale om det, skal du i stedet fortælle hende, at du er der for hende og klar til at støtte hende, hvis hun får brug for det.
Understreg over for hende, at vold aldrig er okay, og at det aldrig er hendes egen skyld.
Du kan tilbyde at hjælpe kvinden i hverdagen i det omfang, du kan. For eksempel kan du tilbyde at passe børnene et par timer, hjælpe med rengøringen eller komme forbi med mad.
KONTAKT OS, SÅ KAN VI
HJÆLPE DIG
At være pårørende til en kvinde der er udsat for vold, kan virke som et stort ansvar. Du kan føle dig afmægtig i, hvordan du bedst muligt kan hjælpe hende, hvis hun ikke ønsker din hjælp. Derfor er det en god ide at kontakte os og fortælle, hvad du har set eller hørt. Vi kan hjælpe med at finde ud af, om kvinden er udsat for vold, og hvad du kan gøre som pårørende. Du kan ringe døgnet rundt til os og vil være 100 % anonym.
Er du i en situation, hvor du har brug for akut hjælp (politi eller ambulance), skal du ringe 112, og ønsker du at anmelde volden, skal du ringe 114.
Er der børn involveret, skal du reagere med det samme, for det er yderst skadeligt for børn at vokse op med vold i familien. Du har faktisk pligt til at informere myndighederne, hvis du mistænker, at et barn bliver udsat for vold eller lever med vold.
KONTAKT