Eksempler på hvornår du er udsat for psykisk vold
Isolation er psykisk vold
Isolation er det første skridt i at nedbryde et andet menneske, og det kan ske helt uden, at du opdager det. Isolation er et utrolig stærkt værktøj, som på lang sigt kan gøre dig helt i tvivl om, hvad der sker i den virkelige verden. Derudover begrænser det også din mulighed for at fortælle omverdenen om, hvad du er udsat for, og denne tilstand bliver pludselig den nye normal. Hvis din partner ofte taler dine venner eller familie ned eller skaber unødige konflikter mellem dig og din omgangskreds, kan det give et misforstået og forvrænget billede af, at din partner er den eneste, som kan og vil bruge tid på dig. Det bliver en tilstand, hvor du ikke føler, at du har en fortrolig i din omgangskreds, og det er her, at det begynder at blive farligt.
Hvis din partner forsøger at isolere dig fra din omverden, skal du søge hjælp.
Kontrol er psykisk vold
Hvis din partner udøver kontrol over dig, er dette også psykisk vold. Det læner sig op af isolation, som vi beskrev ovenfor, da kontrol lige så indskærper din bevægefrihed. En overdreven kontrol gør dig på lang sigt ude af stand til at træffe beslutninger for dig selv. Hvis din partner, uden dit samtykke, går igennem dine private beskeder, mails eller ejendele for at lede efter “bevis”, bestemmer hvem du må se og tale med eller dikterer, hvordan du må klæde dig, er det en meget kontrollerende adfærd. Den overdrevne kontrol gør dig usikker på, hvem og hvad du kan stole på, og du ender langsomt med at agere, som din partner ønsker det for at slippe for de uoverskuelige konsekvenser.
Hvis din partner kontrollerer dig, skal du søge hjælp.
Trusler er psykisk vold
En trussel er en tilkendegivelse af, at man vil gøre skade, hvis ikke der bliver gjort, som man forlanger. Det er ligeledes også det, som man karakteriserer som verbal vold. I et psykisk voldeligt forhold vil truslerne komme fra din partner, og det kan både dreje sig om din partner selv, dig, jeres fælles børn eller en tredje person – uanset hvad, så er det psykisk vold.
Trusler fra din partner kan f.eks. være, at vedkommende truer med at gøre alvorlig skade på sig selv eller i ekstreme tilfælde begå selvmord. Denne type trusler er typisk affødt af, at du måske har ytret et ønske om at ville forlade din partner.
Trusler rettet mod dig kan f.eks. være, at din partner truer med at gøre fysisk skade på dig, dele private billeder eller skabe ondsindede rygter om dig, hvis ikke du gør, som der bliver sagt.
Trusler omkring jeres fælles børn kan f.eks. være, at din partner truer med at gøre skade på børnene eller tage børnene fra dig, som en straf for noget, du har gjort, som din partner ikke billigede.
Trusler omkring en tredje person kan f.eks. være, at din partner truer med at gøre skade på en person, som på den ene eller anden måde har noget at gøre med dig i din dagligdag. Det kan være en arbejdskollega, en god ven eller et familiemedlem, som er kommet i din partners søgelys.
Uanset karakteren af truslen skaber det en utryg hverdag, hvor du hele tiden frygter for dine handlinger og konsekvenserne af disse. Det er ofte tomme trusler, men den konstante uvished vil være psykisk terror for dig at leve i.
Hvis din partner truer dig, skal du søge hjælp.
Nedgørende adfærd er psykisk vold
Hvis din partner ydmyger dig, taler nedsættende om dig, konstant kritiserer din personlighed og dit udseende eller kalder dig øgenavne, som du ikke bryder dig om, så er det psykisk voldeligt for dig at lægge øre til. At udøve verbal vold mod dig, Det kan være en metode, som din partner bruger for at fastholde jer i et ujævnt magtforhold, og du ender på langt sigt med at tro på, at du ikke er god nok. Denne psykisk voldelige adfærd vil bekræfte dig i, at du ikke er noget værd og at den eneste, der kan og vil elske dig, er din partner – på samme måde som isolationen har denne effekt.
Hvis din partner dagligt nedgør dig, skal du søge hjælp.
At bebrejde dig for den voldelige adfærd er psykisk vold
At bebrejde dig for den voldelige adfærd læner sig op af den nedgørende adfærd, som vi beskrev ovenfor, da det giver dig et misforstået indtryk af, at du ikke er god nok og dermed selv er årsag til problemet. Det kan f.eks. komme til udtryk i sætninger som: “Hvis nu du ikke gjorde x, så ville jeg ikke være nødt til at gøre x”, da denne sætning retfærdiggør din partners voldelige adfærd og samtidig understreger, at det er din adfærd, som er problemet. En anden måde at anskue det på ville være at sige: “Hvis du bare ændrer dig selv og din adfærd, så er der jo ikke noget problem”. Denne adfærd tvinger dig ubevidst til hele tiden at korrigere din adfærd, og du ender derfor med at tro på, at dit autentiske jeg jo er skyld i den psykisk voldelige adfærd.
Det får dig ligeledes til at holde den psykisk voldelige adfærd hemmeligt for din omverden, da du ikke ønsker, at andre skal finde ud af, hvor dårligt et menneske du i virkeligheden er – for ingen gode mennesker fortjener jo denne adfærd?
Hvis din partner bebrejder dig for sin psykisk voldelige adfærd, skal du søge hjælp.
Når din partner skifter mellem varm og kold er det psykisk vold
Tryghed er fundamentet i mange sunde parforhold, og det kan derfor være psykisk terror at være i en relation, hvor du ikke ved, om du er inde i varmen eller ude i kulden. Hvis din partner ud af det blå bliver følelsesmæssigt distanceret for i (næsten) samme øjeblik at elske dig betingelsesløst, skaber det en utryg situation for dig at være i. Da det for ethvert menneske er følelsesmæssigt drænende at blive skubbet væk af den man elsker, vil du derfor hele tiden jagte den betingelsesløse kærlighed. Du vil pludselig se dig selv gå ret langt for at det hele nok skal blive godt igen.