Mit barn slår

I vores artikel Far slår mor – hvordan påvirker det barnet? dykker vi ned i, hvordan det påvirker barnets mentale helbred, hvis de overværer, at deres mor er udsat for vold. Det kan blandt andet udvikle sig til PTSD, angst, depression og søvnbesvær, og det er derfor vigtigt at være særligt opmærksom, hvis et barn udviser tegn på ovenstående.

Et barn fortjener en tryg barndom og et liv uden vold, og det er de voksnes ansvar at sikre dette. Også selvom børnene ikke direkte er udsat for volden.

I denne artikel dykker vi ned i de konkrete adfærdsmønstre, et barn kan udvise som en konsekvens af volden i hjemmet. I artiklen får du desuden gode råd til, hvad du skal gøre, hvis dit barn selv begynder at udvise voldelig adfærd. 

Hvilke adfærdsmønstre udviser et barn der lever i vold? 

Det er forskelligt fra barn til barn, hvordan de reagerer på at overvære vold i hjemmet. Man skelner mellem fysiske, psykiske og adfærdsmæssige reaktioner, men en blanding af alle tre er også helt normal. I denne artikel fokuserer vi på de adfærdsmæssige reaktioner, og der skelnes her mellem udadreagerende adfærd og indadreagerende adfærd. Det vil vi uddybe herunder. 

Udadreagerende adfærd

Hvis et barn har udadreagerende adfærd, vil det ofte komme til udtryk som voldsomme raserianfald eller voldelig, truende og aggressiv adfærd. Barnet kommer som resultat af dette ofte i konflikt med sine omgivelser ved at skubbe, sparke, slå, tale grimt, råbe eller ødelægge ting. Hos nogle børn vil den udadreagerende adfærd kun komme til udtryk derhjemme, men for nogen vil det også vise sig i for eksempel skolen eller daginstitutionen. 

Indadreagerende adfærd 

Den indadreagerende adfærd kan være sværere at spotte, da et barn med denne type adfærd ofte vil lukke sig ind i sig selv og, omvendt den udadreagerende adfærd, forsøge at tackle problemerne ved at isolere sig fra omverdenen. Det kan desuden være en strategi for at holde skjult, hvad der foregår derhjemme. “Hvis man gemmer sig, er der nok ikke nogen, der spørger eller lægger mærke til, hvad der foregår”. Det man særligt kan være opmærksom på er, hvis barnet pludselig trækker sig fra sine venner eller ud af det blå mister lysten til at gå til den ellers vanlige og faste fritidsinteresse. 

Adfærdsmæssige reaktioner

Hvis et barn lever i utrygge rammer, kan det ubevidst gøre opmærksom på dette i deres adfærd. 

  • Aggressiv adfærd
  • Voldsomme mareridt 
  • Koncentrationsbesvær 
  • Ukontrollerbare følelsesudbrud 

Gode råd til at håndtere dit barn, hvis det er voldeligt 

For at hjælpe dit barn bedst muligt med at bryde med de voldelige adfærdsmønstre har vi samlet fem gode råd til, hvordan du og dit barn kan tackle det i fællesskab. 

  1. Anerkend og accepter vreden 
  2. Giv dit barn værktøjer til at sætte ord på vreden
  3. Undlad øvrige konflikter, mens vredesudbruddet står på 
  4. Find i samarbejde med barnet en metode til at tackle vreden på 
  5. Vær tålmodig og lyt til dit barn – de bliver ikke voldelige af ingenting 

Der er ikke noget forkert i, at dit barn får et raserianfald, men hvis det er et gentagende mønster, så er det værd at tage alvorligt. Det kan i værste fald følge barnet op i puberteten og voksenalderen og gøre det svært for barnet at indgå i sociale relationer. 

I rapporten Klienterne, volden og effekten af behandlingen udarbejdet af Dialog mod Vold tegnes en karakteristik af voldsudøvere og her kigger de på vold i barndommen som en udslagsgivende faktor for selv at udøve vold i nære relationer. 

Giv dit barn den hjælp, det fortjener

Hvis dit barn er gammel nok til selv at søge hjælp, er der flere muligheder for dette. De kan blandt andet: 

  • Chatte med rådgivere i foreningen Bryd Tavsheden. Foreningen tilbyder også gratis telefonrådgivning på 20 67 05 06.
  • Ringe til BørneTelefonen på 116 111. Barnet kan også chatte med Børnetelefonen eller kontakte brevkassen, hvor der ligger andre spørgsmål fra børn, der omhandler vold.

Hvis du har brug for hjælp

Hvis du er bekymret for dit barns adfærd, så er du velkommen til at tage kontakt til os. Vi har både fagpersoner og psykologer til rådighed, og vi kan give dig vejledning til din konkrete situation. Det vigtigste er, at du rækker ud og søger hjælp. 

HAR DU BRUG FOR HJÆLP?

RING NU: 51 15 65 66

Vi er et midlertidigt hjem. Et kvindekrisecenter for kvinder og børn, der har oplevet vold.

VI HAR TELEFONEN ÅBENT DØGNET RUNDT.

Vi lytter til dig. Sammen finder vi ud af, om et ophold hos os er en god løsning for dig. Vi kan give dig råd og vejledning til, hvad du kan gøre i din situation.

Vi kan hjælpe dig med juridisk bistand, hjælpe dig med at afklare din beskæftigelse, karriere eller udfordringer på jobbet. Vi kan hjælpe dig med samværsordninger eller andet, der kan veje tungt på dine nære relationer.
Telefon - Krisecenter - Sikkerheden, hvordan fungere det, eller fungere det overhovedet? Forestil dig at ankomme til et nyt sted uden noget, ikke engang en telefon til at række ud til dem, du holder af. Dette er virkeligheden for mange af de modige kvinder og børn, der finder vej til Ellested Krisecenter. De har ofte måttet efterlade deres telefoner bag sig for at beskytte sig selv, da deres kommunikationsmidler blev kontrolleret af voldsudøveren.Men du kan hjælpe med at ændre dette.En simpel telefon kan gøre en verden til forskel. Den kan være en livline, en mulighed for at genoprette kontakt med familie og venner, som de ellers har været afskåret fra. Det kan også være det første skridt mod at genopbygge et trygt og kærligt netværk, som er så vigtigt for deres helbredelse og fremtid.Har du en brugt telefon, der bare ligger i skuffen? 📲Vi vil gerne invitere dig til at overveje at donere den til Ellested Krisecenter. En telefon, der kan ringe, kan give en kvinde friheden til at høre en venlig stemme i en svær tid. For et barn kan det betyde at kunne tale med en bedstemor eller en ven, der bringer et smil frem på deres ansigt.Din generøsitet kan være det, der bringer håb og forbindelse til dem, der har mest brug for det. Hver donation, uanset hvor lille, vil have en enorm betydning for disse kvinder og børn.Hvis du er i stand til at hjælpe, kan du kontakte os her eller finde mere information på vores hjemmeside. Vi er dybt taknemmelige for al støtte, vi modtager.Fra bunden af vores hjerter, tak fordi du er med til at gøre en forskel ❤️
Har du nogensinde tænkt på, hvordan en seng kan redde et liv?"Jeg vidste ikke, at et forsorgshjem kunne være en løsning. Jeg kunne trække vejret igen. Al den frygt og usikkerhed, der havde holdt mig vågen om natten, begyndte at lette. For første gang i lang tid følte jeg mig tryg, som om en tung byrde var blevet løftet fra mine skuldre. Da jeg trådte ind ad døren på Ellestedet, mærkede jeg straks lettelsen. Mit nervesystem faldt til ro, og jeg vidste, at jeg endelig var et sted, hvor jeg kunne føle mig sikker."På bare 46 sekunder fortæller hun sin gribende historie - en historie om håb og overlevelse. Et sted at sove kan betyde alt. Det kan redde et liv.Lyt med og hør, hvordan Ellestedet blev hendes redning. Lad dig berøre af hendes ord.#Tryghed #Håb #Ellestedet #RedEtLiv #NyBegyndelse #Forsorgshjem
I dag havde vi besøg af Lone Smidt (A), Vibeke Ejlertsen (A) og Poul Erik Knudsen (A) til vores reception den 13. juni. Vi fremhævede livet på Ellestedet og vigtigheden af vidensdeling for at hjælpe særligt udsatte. Sammen kan vi nå langt 💥Ellestedet er et trygt krisecenter, der hjælper kvinder og børn med at genopbygge deres liv. Vi skaber trygge rammer og basale livsbetingelser som nærvær og sund kost, så kvinderne kan blive ressource-stærke. På @Ellestedet arbejder vi for at genopbygge kvindernes identitet, give dem troen på sig selv tilbage, lære sig selv at kende og respektere egne grænser. Det er en ære og hjertesag for os at støtte kvinderne på denne rejse.Besøget gav os mulighed for at diskutere udfordringer med kommuner, familieretssystemet og psykiatrien. Vi har oplevet problemer som lækage af kvindernes anonymitet – hvad er meningen? Afvisninger fra psykiatrien trods løfter til kvinderne – hvor er støtten? Vanskeligheder med at få børn overflyttet til nye kommuner, selvom mor har fundet modet og styrken til at få et job. Disse udfordringer gør det svært for kvinderne at nå deres mål, og for @Ellestedet at støtte dem effektivt, men vi kæmper videre.For at skabe de bedste forudsætninger for kvindernes ønsker, håb og drømme har vi på Ellestedet: frisør for øget selvtillid, massør for tryghed, Nada for beroligelse, psykolog for klarhed, kok for sund kost, fitness for endorfiner, natur for ro og eksistentialisme, og traumebehandling for forløsning af traumer.Besøget var en respektfuld anerkendelse af vores arbejde og de løsninger, vi tilbyder for at støtte kvinderne i deres rejse mod et liv fyldt med drømme og ambitioner. Vi håber at have belyst nogle af de udfordringer, vi som samfund bør løse. Vi håber vores gæster fik noget at tænke over. Der var koncentration, smil, gode snakke og engagement, der næsten trak en lille tåre. Ægte og autentisk – sådan kommer man længst. Tak for en fin dag 🌸Følg os for mere indsigt i vores arbejde og kvinderne på Ellestedet! #Ellestedet #StærkeKvinder #Vidensdeling #Fællesskab #EllestedKvindekriseCenter


HJÆLP

NU
menumenu-circlearrow-left-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram